Friday, 29 August 2014

Hari seronok

Assalamualaikum

Sebelum-sebelum aku pernah dengar orang cakap, perempuan yang masuk KV ni semua low class lah, lasak lah. And kami sebagai pelajar KV will reply them…

Kesah pulak haku.

The fact yang aku dapat almost 1 year stay kv ni is, Alhamdulillah even ramai lelaki dalam satu kelas… tapi dorang ‘baik-baik’ belaka.

Sebenarnya dah melalut jauh sikit dah ni. Actually hari Selasa bersamaam 26/08/2014 haritu… cikgu-cikgu EL (Elektrik) dah bersepakat nak buat jamuan. So, kami dengan hati yang ringan bab-bab makan ni, mmg setuju ajelah. Dah alang-alang tahun 1 dan tahun 2 hari Selasa tu memang waktu bengkel je, lagi senang ah keje.
A few of us (junior) yang bertuah telah dipilih oleh cikgu untuk masak, kemas and so whatever. Jadi yang tahun 2 akan belajar sekejap sementara kami-kami menyediakan makanan untuk mereka. (ececeh ayat). On that time aku dan Wa pon memulakan sikap mulia tak kira tua atau muda, atau bahasa mudahnye… selfie. Hahaha.
The best thing yang korang akan Nampak time-time camni is unexpected thing. Imagine, mee yang cikgu suruh rebus… pon boleh kembang. Erm, I think semua akan cakap… learn from mistakes enn. Tapi, kembang-kembang pond orang bedal jugak enn. Kitorang pon macam….. “Fiuhhhh, naseb baik habis mee tu” Mwahaha

Oh, on that day, kami ade 2 trip makan that is breakfast yang dah macam brunch and lunch. Lepas ‘breakfast’ tu, kami tukar baju and…….

Tadaaaaaa… Comel enn? Mengaku jelah. Tak perlu pendam. Eh? Hahha.kbye.

And after kitorang pergi bengkel tu, pergh pergh pergh. Warna warni betul bengkel kami that day. Lepas tukar baju tu, jangan igt kitorang takyah buat kerja dah. Nak makan ape kalau tak masak? Makan angin jelah hengko. Biar perut masuk angin secara berjemaah.
 
Jadi, after we decide… ada yang goreng ayam, masak nasi goreng, potong itu, potong ini, buat air dan blablabla. Alhamdulillah at last….. banyak gile hasil makanan tu semua and semua habis ditelan oleh pelajar EL berjemaah di bengkel.
Time kami-kami ni masak, yang takde kerja, perlulah men’join’ bacaan yasin di bahagian depan bengkel. I mean, sbb bengkel ade 2 bahagian, so… bahagian depan. Paham?
And after bacaan yasin tu tamat, semua bawak diri dan perut kosong mereka ke bahagian belakang. Nasib baik sempat siap. Itupon nasi cepat habis dan ayam. Yup. Sape tak suka ayam enn.
Anyway, selalunya kami habis kelas pukul 5 tapi disebabkan haritu ade latihan rumah sukan, kami dibenarkan pulang jam 2.40 petang dan haritu kami pulang jam 3 lebih. Baku tak? Hahaha Jadi, Alhamdulillah lagi dan lagi sebab hari ‘itu’ pernah jadi.




Thanks for reading
Do read, do follow

Wednesday, 6 August 2014

Break

Assalamualaikum

Before that, read this to know budak-budak yang ade dalam entry ni.

Tak perlu kot ‘Break’ tu. Anyway, you know what… aku ade kawan yang erm… kan orang kata ‘kawan lupe kawan’ ‘kawan makan kawan’ ‘bagai kacang melupakan kulit’ and so whatever. But sekarang aku sedar, Branxton is so not like that. Alhamdulillah.

Actually, Branxton sekarang dah berpecah belah. Aip! Baca sampai habis. Bukan berpecah belah yang gaduh, tweet caci maki or I think yang budak-budak zaman sekarang buat and it’s called ‘Attention Seeker’ kan? Tapi, pecah belah Branxton ni, I mean ade yang pindah sekolah (like me), pindah rumah, and pindah kelas.

Even kami dah ‘berpecah belah’ like that but on 5 August aku dapat tahu semua tu tak penting (cause them make me goes jiwang) Sebenarnya since masuk KV ni, susah gile nak hang ramai-ramai. But then, Alhamdulillah kv cuti 2 minggu for raya (mohon jealous) and mereka cadang untuk beraya rumah aku after class. So….. excited gile gile gile. I mean it.

Lepas bgtau ibu, ibu prepared all food for them dari pagi (thank you). And lepas Zuhur, “Assalamualaikum …………………………… Izaura.a.a.a.a.a.a” (pandai-pandai ah buat bunyik) Lepas bukak pintu rumah tu, terkejut jugaklah… semua girls Branxton datang except Lia dengan Naja yang pindah. T__T  And I saw lelaki 3 orang je. Ngehehe..
After a few minute, sikit-sikit lelaki datang naik motor. And Syuk and two other’s terpaksa balik awal. Sebelum pukul 3 dorang balik. Ceshh. *buat muka* Btw, my last guest is Shafiq’s. Why ‘s’ is there? Sbb dua-dua Shafiq. Waktu nak jemput dorang makan pon I was like, “Weh, Shafiq dah makan?” dua-dua pandang. “Weh, Shafiq-Syafiq makan ah” Lol.
Tak lama sikit my house riuh rendah pasal monopod (thanks to the owner / Piqa) Hahaha. Sebab Mail excited. Lepas aku rasa semua dah kenyang, I gave them duit raya. Semua muka budak-budak time tu. Hahaha.. K. That time funny gile.
On our way to rumah Rara, guys semua naik motor (huntung ahhhh). Tinggal Iskandar je teman girls jalan or Bodyguard. But then suddenly selipar Syafiq putus. Hahaha.. baru jalan separuh jalan dari rumah aku. Tapi, lucky him, Mail datang dengan motor dia then terpaksalah Syafiq tumpang.
Sampai rumah rara, masing-masing…

I think benda ni dah jadi adat kot. BUT. Budak laki is a lottttttttttttttttttttt of selfie. Pergh pergh pergh. Gile ahh korang. But lepas makan and minum and selfie dekat rumah rara, dalam pukul 4 nearest to 5 kitorang keluar rumah dia. Tapi, we snap some picture. So, that’s all untuk entry ni and aku harap persahabatan Branxton ‘never die’ orang kata..


video

Thanks for reading

Do read, do follow

Rayaaa kosong-kosong

Assalamualaikum

Aip! Jawab salam dulu. Btw, I had a reason why I’m not here for a long time. Rindu gile blog gua *tears down*. Now, nak cite pasal Raya untuk tahun ni. Ikr tahun ni tema raya ‘Kosong- kosong’ so my mesej (and I think yours too) semua about “kosong-kosong eh?” -_- Anyway, tahun ni our raya is not so gempak.
 
Yeah, kereta kitorang bukanlah rosak sangat or what. Just pagi raya tu, kitorg baru perasan ‘sensor’ yg kitorg kena cucuk sebelum start enjin kereta tu missing. Yup. Missing. So, kereta kami x dapat dihidupkan and on that day, we borrowed abang kepada ibu punya kereta. Naseb baik muat weh sbb kereta yg dia pakai tu, ‘Grand Livina’. So we were like ‘Alhamdulillah’ together.

Before that, I’m forgot to introduce our colour untuk tahun ni. For those yang dah tahu tu, tahniah *tepuk tangan* sbb follow kami dkt ‘laman sosial’. And for those yang tak tahu… this is our colour.
Hijau? Yup. Cuma… me dengan ibu punya warna nearest to warna turquoise. Tapi, ‘Ada aku kesah?’ *sambil angkat kening*. But, tak gempak mane pon gempak jugak sebenarnya sbb…
Mwahaha.. tak kesah korg nak cakap jakun ke raccon ke we don’t care. Sebenarnya thun ni kami beraya 2 rumah je weh. DUA je from belas-belas buah rumah sebelum ni. So, nie rumah pertama and we got duit raya! Yay! Eh? Hahah.. And sebelum-sebelum nie rumah pertama ni susah sikit nk dpt duit raya. But this year, dimurahkan rezeki… kami 5 beradik dpt. LOL.

After rumah kedua tu.. kitorg terpaksa balik rumah nenek sbb kereta tu ade appointment dengan ‘pomen’. *google for yg tak tau* So, pukul 2 kitorg sampai rumah nenek sbb tak baik buat orang menunggu kita, kita tunggu orang takpe *thumbs up*. Sementara tunggu ‘pomen’ tu sampai, mcm tak biasa pulak enn nak buat ape *tunjuk gigi*
http://izaura98.readthisstory.net/m
Lepas dah berpeluh-peluh kitorg melompat-lompat bagai, kitorang naik buatlah ape yg patut but it doesn’t take too much time until we………………………. Sleep. Yup. First day raya kitorang tido tengahari yang orang lain tengah sedap buncitkan perut, senyum-senyum dekat tuan rumah sbb nak amik hati, photoshoot dekat tempat-tempat gempak but kami? Tidur. Petang tu, kitorang pegi ziarah kubur arwah atuk dengan jalan ramai-ramai. (nasib baik dekat)
 Anyway our night before kitorang balik rumah sbb nak amik that sensor spare using kereta orang, our cousin made a qasidah. Subhanallah suara mereka erm erm nice.



http://izaura98.readthisstory.net/my-8071110
After that, kami gerak balik rumah. Safely arrived at home about 12 something at night. It’s okay. And esoknya kami beraya lagi and except MAKAN, kami dapat satu aktiviti menarik di hari raya.

http://izaura98.readthisstory.net/my-8071110
Dengan pakai baju kurung nya, ibu mengait, kami dok ketuk-ketuk rambutan tu sbb ade semut. But then, tibe-tibe hujan and ibu suruh masukkan je rambutan tu dalam plastic even ade semut. Ok ibu. Ok. We’re wasting our time buang semut yg ade dekat rambutan tu.

So, that is my raya story tahun ni. I know korang punya cerita raya lagi gempak, tapi tak share dengan aku, merajuk forever.

Thanks for reading
Do read, do follow