Friday, 30 August 2013

Gile-gile


Assalamualaikum
Jawab salam dulu ye, dan teruskan membaca. Sebenarnya nak buat entry ringkas-seringkas ringkasnya. Tapi, ringkas aku pon selalunya panjang. 'Ringkas sangat' *tangan dibahu mata ke atas* Dan cerita pasal RAYA 2013 bagi 3 Jujur. I think, dalam seumur hidup aku bersekolah, tahun nie meletop habis. Serius. 
 nie yang dorang raya rumah aku. Macam ape je aku tunggu dorang dari pukul 12 sampai 2 lebih. Risau dorang datang time me tusyen. Last2 datang pukul 5.30. Cause me suruh datang pukul 5.30. Balik tusyen cepat2 kemas sikit makanan. Ingatkan dorang boleh makan kuih je. Naseb baik ibu buat bihun goreng. 



Dorang balik, habis bihun dalam bekas tu. Besoknya tanya dorang, rumah aku yg keberapa. Then dorang jawab ke 10. Mesti lapar tahap gaban dorang. Rumah ke 10 pon semangat makan. Btw, thanks sbb sudi jugak datang. Maybe, sbb aku paksa. Tapi, rumah kesepuluh pon korang sanggup datang. Mesti penat an. Makannnnnn je sehari. Lewls ~
_______________________________________________________
28.08.2013
Still beraya. Cuba korang tengok kalendar. Hari sekolah an? Kesah pulak. -,-  Tapi, baju raya kami unik. Semua sejenis je. Serius. Nak tengok?
Smarttt... Beraya pakai baju sukan? Pon boleh. And kami just berjalan je dari sekolah. Act, hari tu ada ujian SEGAK. Tu pasai lah, kitorg berpakaian sukan. Warni-warni jugak kan. Mwahahah.. Just takde bunga-bunga. Kami dari sekolah dalam pukul 1 lebih. Then, singgah rumah Nadiah seminit lebih sebab dia nak letak beg. Lepastu sambung perjalanan merentasi jalan raya dan semak samun.
Tapi, dalam perjalanan ke rumah Safri, ada satu masalah. Masalah paling BESAR bagi........ Alia.
Mesti tak faham. "Apalah minah nie merepek. Masalah ape?" Ok. Actually, tengah jalan2 dekat semak tu ala2 tengah photoshoot, Alia nampak longkang. Tetibe jerit. Takdelah jerit "AAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!" Jerit2 manja gitu. Kitorang tanya lah kenapa. Jawabnya, takut nak seberang longkang. Sebenarnya sebelum semak tu pon ada longkang. Tapi, kecik. Yang nie tinggi sikit. Semua macam "Sini tangan kau" "Lompat je Lia" "Kau pegang tangan aku, cepat ah" Haha.. comel je kawan-kawan aku nie. xD Alhamdulillah, Alia berjaya lompat tanpa bantuan sesapa. Yay!
Haa.. yang jadi photographer on that day, me ngan Syafiqah. Jadi, photographer kan. Mana ada gambar dalam kamera. Sedih. Sobsob. Sebenarnya perjalanan tu x lama pon. So, dalam 5++ minute , dah sampai rumah Saf. (x igt berapa lama, sbb x tgk jam) Sementara tunggu Saf prepare segala benda dalam rumah dia, kami2 yang lain nie photoshoot seminit. K. Tipu. Seminit mana boleh photoshoot. 


 Gambar sendiri takde. Menyedihkan. Mendukacitakan diri.k. Touching pulak. Then, Saf dah panggil, kitorang masuk tanpa segan silu. Eh, segan lah jugak. Menanggalkan kasut masing-masing, tinggalkan beg di luar. Cari mak Saf. And, mak dia tgk masak. Kami yang gegirl nie pon bersalaman dan tolong as a girl an. 
Bayangkan gegirl seramai tu tolong setakat potong nasi impit. Sudahnye yang buat keje Alia je. Pisau ada satu je. Then, tgk singki penuh, basuhkan lah pinggan2, mangkuk, kuali periuk segala. Lepas dah habis basuh tu.. rasa macam "haaaa..., kosong dah singki". K. Hahaha.. Selain nasi impit tu, mask Saf buat Spaghetti. Aumm :3 Perut masing-masing macam rimau. Lapar k. Pastu kitorg cadang, just buat mcm buffet. Masing2 amik cepat2. Sape lambat habis. 
Lepas makan, basuh pinggan lagi. Mmg rasa macam rumah sendiri. Kesian tengok mak Saf buat kerja sendiri. So, dekat dapur rumah Saf mmg gegirl. Kitorg suruh mak dia jaga adik dia je. Disebabkan kitorg yg beria-ia nk dtg rumah dia, so.. kena rajin lah. Pastu solat Zohor. Habis solat zohor baru rasa lega. Lepak depan TV.
Sape kata Cinderella tak main game? Huh? Huh?
Iezz yang paling khusyuk tgk TV. Aku tak tau dia faham ke tidak cite tu. Aku cuba untuk minat cite tu, tapi.... failed. I can't. Cite tu mengejut-ngejut. Sikit2 meletup. -,- Gelak sana, gelak sini.. tuptup dah pukul 3. Cadangnya nak stay rumah Saf sampai petang. Then, kesian dekat maknye. Kami pon salam untuk balik. Dan, dah dapat duit raya. Pakai kasut, tengok luar pagar, *hujan rintik-rintik, air bergelora* dengan segan nya, kami masuk semula ke rumah Saf. Maaf Safri. You know what, kitorg x de benda nak dibuat. 
 Memang yang pegang kamera nie tangan Nadiah jelah. Almaklumlah, tangan beliau kan panjang. Huh! Beliau kau! Hahaha.. A moment boring time tu, me, Syafiqah ngan Alia kluar. Dkt luar tu ade meja ngan kerusi. Duduk ah kat situ. Then, ada satu misi gile habis. Serious. Berdebar-debar. Takleh bagitau. Then, gedebak gedebuk gedebak gedebuk dah 4.40. So, tgk tak buat pape tu.. kitorg pon solat berjemaah. Adziq jadi imam. Lepas solat tu, sambung tak buat pape.. Mak Saf nampak.. lepstu dia suruh kitorg makan lagi nasi impit yg tinggal tu. Si Mail pon...
Faham. Sikit2 lapar durh -_- Nasib baik aktif sukan. 
video
Sesi kenakan orang. Layan jelah.
Kesudahannya, kami semua bersurai pukul 6.10 rasanya. Nie betul2 balik. Kami tak masuk balik rumah Saf. Thank you Safri and family. Rindu satay, rindu nak basuh pinggan sama2, nak solat jemaah, nak gelak-gelak, rindulah ape yg jadi haritu. Terima kasih 3 Jujur yang join haritu. Terharu :')




 -Klik pada gambar-
-Thanks for reading-







No comments:

Post a Comment